" Wie zich de geschiedenis niet herinnert, is gedoemd die te herhalen"

Start
Back/Terug

 

Willebrordus Albertus Hetterscheid, zoon. van Hendrikus Hetterscheid en Hendrika Gerrits, geboren op 9 nov 1895 te Beek, Rooms Katholiek, Brigadier Majoor der Rijksveldwacht, Burgemeester van Baexem,Grathem NL, overleden (47 jaar oud) op 29 maart 1943 te Baexem, begraven  op 2 april  1943 te Roermond,

trouwen  (beiden 26 jaar oud) op 1 augustus  1922.

met Anna Elisabeth Theunissen geboren. op 27 apr 1896 te Elten [Deu], Rooms Katholiek.

 

Voor zover ik kan nagaan uit de overlijdensadvertentie zijn er drie kinderen.

 1.         W.H.G. Hetterscheid , Politie commissaris in Nijmegen

 

Uit "Het Vaderland van 1 april 1943

Uit "Het Vaderland van 5 april 1943

Onderstaande link naar het NIOD geeft een filmje over de begrafenis.

http://niod.al-m.nl/nl/thema/6/geluid_film/21.html

 


Op www.historieroermond.nl vond ik het volgende:

Wandeling over Het oude kerkhof.
Bij de uitgang van dit “verloren kerkhof”, net weer op het katholiek gedeelte, bevindt zich het niet meer gekentekende graf van de NSB-burgemeester van Baexem W.A. Hetterscheidt. Op 29 maart 1943 werd hij in zijn woning in Baexem door het verzet doodgeschoten. Een aantal dagen later werd hij hier met nationaal-socialistische pomp, in aanwezigheid van o.a. Mussert, ter aarde besteld.
 

 

 

Beschrijving door: A.P.M. Cammaert

In april 1942 volgde de voormalige gemeenteveldwachter W.A. Hetterscheid M.P.J.S. Cremers op als burgemeester van Baexem.

Cremers had zijn ambt om principiële redenen neergelegd.
De nieuwe burgemeester was een regionale voorman van de N.S.B. Naast zijn functie van heerbanleider van de Weerafdeling (WA.) trad hij op als kringleider van de N.S.B. in Roermond.
In Baexem kwam hij er al spoedig achter dat de twee voormalige Nederlandse Unie-propagandisten B.H. Winkelmolen en J.E.P.R. Theelen zich met illegale activiteiten bezighielden.
Zo ontdekte hij dat ze op een zondag naar Bloemendaal waren gereisd om joden valse persoonsbewijzen te verstrekken.
Als oud-politieman wist hij dat er overtuigend bewijs moest worden geleverd alvorens effectief te kunnen optreden.
Hetterscheid verloor de twee sindsdien niet meer uit het oog. In oktober 1942 kwam de zaak in een stroomversnelling. (…) Een arrestatiegolf werd [door het verzet] reëel geacht als men Hetterscheid zijn gang liet gaan.
Gezinshoofd J.H. Winkelmolen, zijn zoon B.H. Winkelmolen en J.J.E.P. Theelen bereidden zijn liquidatie voor.
Een eerste poging, begin maart 1943 mislukte. Hetterscheid wist dat hij rekening moest houden met een aanslag op zijn leven. Kort tevoren, eind februari, had hij namelijk een brief ontvangen waarin werd aangekondigd dat hij binnen een maand zou worden vermoord.

Veiligheidshalve bracht hij meestal in Roermond de nacht door. Dat deed hij evenwel niet op 29 maart 1943. Die dag reisde Tobben van Tilburg naar Sittard om Gulikers op te halen. Tegen de avond vertrokken ze naar Roermond. Bij Van Ass stapten ze op de fiets en reden naar Baexem.
In het gemeentehuis brandde licht. Hetterscheid was dus thuis. Het was 21.30 toen ze aanbelden.
De burgemeester opende de deur op een kier en vroeg wat ze wensten. De twee deelden hem mee inlichtingen te kunnen verstrekken over Jacques Theelen en B. Winkelmolen. Daarop opende Hetterscheid de deur helemaal.
Tobben en Gulikers trokken meteen hun wapens en schoten. Ze troffen hem in de hartstreek en in het hoofd. Daarna fietsten ze terug naar Van Ass en reisden vervolgens naar Sittard. Tobben keerde de volgende dag terug naar Tilburg.
De Sipo-beambte Nitsch was razend. Hij vermoedde dat de sedert oktober 1942 verdwenen B. Winkelmolen en Jacques Theelen iets met de aanslag te maken hadden. Hun namen en foto’s verschenen in het politieblad van 16 april 1943.
Enkele medewerkers in De Weerd namen het zekere voor het onzekere en doken tijdelijk onder.
De Sipo-Maastricht stelde een diepgaand onderzoek in en ging daarbij zelfs zover dat een vakantieganger, die in 1942 in Baexem was geweest, aan de tand werd gevoeld.
Het leverde geen tastbare resultaten op. De plebaan-deken van Roermond, W. Rhoen, strooide extra zout in de wond door te verklaren dat Hetterscheid, conform de kerkelijke richtlijn, niet op een r.k.-kerkhof mocht worden begraven.

Bron: Het verborgen front. Geschiedenis van de georganiseerde illegaliteit in de provincie Limburg tijdens de Tweede Wereldoorlog, 2 dln.
A.P.M. Cammaert
Leeuwarden, 1994
ISBN 90-74252-19-2 geb

 

 

Vragenlijst om bij de politie te komen van W.A. Hetterscheid Vragenlijst om bij de politie te komen van J.A. Hetterscheid

Zelfs in de cinema werd deze moord wereldnieuws

 

 

  

Het laatst bewerkt op dinsdag januari 17, 2023 15:11:17 ( © Copyricht Willy Hetterschijt 2003-2023) Alle rechten voorbehouden.
Start Back/Terug